SPK’NİN VURGULADIĞI KONU, SPK KANUNU VE PİYASA BOZUCU EYLEMLER TEBLİĞİ

İbrahim Ethem Afacan
4 min readFeb 11, 2020

--

Selamlar,

7 Şubat’ta SPK’nın yayınladığı basın açıklamasından bana çok sayıda soru geldi. Soruları yanıtlamak ve doğru bilgilendirme için buradayım.

Öncelikle basın açıklamasını okuyalım:

SPK’NIN BASIN AÇIKLAMASI

Yazıda vurgulanan konular: Üyelikle girilen gruplar ve bu gruplarda SPK lisansı olmayan kişilerce yatırımcıların yönlendirilmesi. Kanunu hatırlatan SPK, 3.paragrafta ise “makul bir ekonomik ve finansal gerekçe olmaksızın tamamıyla yatırımcıların aldatılmasına ve mağdur edilmesine zemin hazırlayanlar” diyerek de bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığının(manipülasyonun) son dönemde sosyal medyada arttığına dikkat çekmişler. Yani amiyane tabirle ortalık hayal satandan geçilmiyor diyorlar.

Şimdi burada üyelikle girilen gruplardan neyin kastedildiğine bakalım. Üyelikle girilen gruplar genelde ücretli oluyor. Ancak ücretsiz de olduğu da oluyor. Ücretsiz olması üyelik olmadığı anlamına gelmiyor. SPK, bir grup içerisinde yer almayı ifade ediyor. Bu gruplar neler ?

  1. Ücretli-Ücretsiz Whatsapp
  2. Ücretli-Ücretsiz Telegram Grubu-Kanalı
  3. Ücretli Patreon
  4. Twitter’da kilitli hesaba takipçi kabul ederken para alanlar

Bunların dışında ücretsiz olmakla birlikte gruba girmek için bir aracı kurumda yatırım hesabı açılmasını arayanlar da mevcut. Burada çok takipçili borsa hesapları, aracı kurumlar ile anlaşma yapıyorlar. Aracı kurumlar yeter ki bana aktif müşteri getir, işlem yapsın. Sana da yaptığı komisyondan pay vereceğiz diyor. Aracı kurum bu işbirliğini yaparken grup sahibinin SPK lisansı olup olmamasına da bakmıyor. Bana göre en sakıncalı olanlardan biri de bunlar. Üstelik bu durum aracı kurum sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Gruplar ile ilgili en çok gelen soruyu cevaplandırayım:

SORU: Dostlar/Arkadaşlar ile piyasaları /hisseleri konuştuğumuz whatsapp/telegram grubumuz var, bu bir sorun teşkil eder mi ?

Cevap: Grup kalabalık mı ? Kalabalıksa mutlaka tebliğe(tebliğe değineceğim birazdan) aykırı yorum yapanlar olacaktır ve bu sorun teşkil eder. Ayrıca grupta SPK lisansı olmayan birinin grup üyeleri üzerinde yönlendirici bir etkisi varsa bu da yanlış. Kalabalık değilse dostlarla 3–5–10 kişi ise yine piyasa bozucu eylemler tebliğine uygun hareket etmeniz gerekir. Şu kademeleri doldurun, buraya alım yazın, şuraya satım yazın, şu fiyatla kapatacağım vs tarzı kelimelerden siz yine de kaçının. Şikayet halinde problem olacaktır.

Gruplar konusunu kapattık isek bir diğer çok sorulan konu: Sosyal medyada analiz paylaşımı. Buna ilişkin Twitter’da bir çok kez cevap vermiş olsam da burada derli toplu olmasını istiyorum.

Sosyal medyada hisse paylaşımı yaparken dikkat etmeniz gereken konular:

Analiziniz alım veya satım iması içeriyor mu ? İçeriyorsa 5 İş Günü Kuralına Tabisiniz.

Alım-Satım imasının ne demek olduğunu açıklayayım. Grafiği paylaşırken “çok güzel yerde”,”alım noktam” “ralli” yazmak roket emojisi vs paylaşmak :) veyahut grafik üzerinde oklarla hedef gösterdi iseniz 5 iş günü kuralına tabi oluyorsunuz. Yani bu alım-satım imasından sonra 5 iş günü içerisinde aksine hareket ederseniz mutlaka bunu ifade etmeniz gerekir. Çok güzel yerde, ralli diyip 3 gün sonra habersiz satamazsınız, bunu yaparsanız piyasa bozucu eylemde bulunmuş olursunuz. Bu 5 iş günü kuralına tabii olmak istemezseniz, ise yalnızca grafik (yorumsuz-işaretsiz-alım satım imasız-yönlendirici olmayan) paylaşabilirsiniz. Bunun bir sakıncası yok.

Bu arada 5 iş günü kuralına uymayıp ceza alan bir kişinin cezasını da aşağıda paylaşıyorum:

5 İŞ GÜNÜ KURALINA UYMAYAN BİRİNİN YEDİĞİ CEZA. 27.047 TL İDARİ PARA CEZASI

Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı sayılabilecek söylemlerden kaçınmanız gerekir.

Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı da hisseler hakkında yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek, söylenti çıkarmak, haber vermek, yorum yapmak veya rapor hazırlamak ya da bunları yaymak suretiyle piyasada yapay fiyat oluşturarak haksız çıkar sağlamak. Yani örneğin bir haberi olmadık yerde ve zamanda bir hisseye yormak veyahut bir haber uydurmak gibi (şu şirket satılacak vs) Bunlardan kaçınmalısınız. Bu piyasa dolandırıcılığı yani manipülasyona girer. Teyit olmadan sosyal medyada bilgi paylaşmamalısınız.

İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı sayılabilecek söylemlerden kaçınmanız gerekir.

İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı da verilen emirler ile ilgili. Mesela kendinden kendine işlemler fiktif işlemler, alım teklifini yükseltme(bunla karşılaşan olmuştur, almak istediğiniz hisse fiyatı sürekli olarak anlık olarak yükseltilir bazen bu robotlar yardımı ile de yapılır), hisse senedinin kapanış fiyatını belirleme (bu da manipülasyona giriyor) gibi. Ayrıca burada yukarıda grup kısmında değindiğim kademelere alım girme vs de var. Gruplarda olan arkadaşlar, asla organize(şunu alalım-bunu satalım vs) hareket etmeyin. Yoksa spekler gibi işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı suçlaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Aktaracaklarım şimdilik bu kadar, özet halinde sunmaya çalıştım. Anlamadığınız konular hakkında ibrahimethemafacan@gmail.com adresime mail atabilirsiniz.

--

--

İbrahim Ethem Afacan
İbrahim Ethem Afacan

Written by İbrahim Ethem Afacan

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Paylaşımları şimdilik, youtube, twitter,instagram,medium ve tradingview’da. Yakında spotify ve play store’da.